Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Valitse sivu
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Omasivari

Huom! Alla olevissa ohjevideoissa ei ole ääntä eikä tekstitystä.

  1. Omasivari
  2. Sähköinen siviilipalvelushakemuslomake
  3. Omien tietojen tarkistaminen/päivittäminen
  4. Suomi.fi viestit
  5. Hakemukset
  6. Erävalinta/toive
  7. Erän vaihto
  8. Koulutusjakson ryhmävalinta
  9. Terveystietolomake
  10. Sitoumuksen allekirjoittaminen ja palveluspaikan siirto
  11. Matkalippujen tilaaminen
  12. Sähköinen siviilipalvelustodistus
  13. PIN-koodi
  14. Päivärahat koulutusjakson aikana (yhteenveto maksusta)
  15. Loma-anomukset (HL-loma, SL-loma, HSL ja KL)
  16. Kotiutus
  17. Siviilipalvelustodistus/kooste palvelustapahtumista palveluksen jälkeen
  18. Siviilipalvelusrekisteri

1. Omasivari

Siviilipalvelukseen liittyvien asioiden hoito sujuu kätevimmin Omasivari sovelluksen kautta. Tietosi löytyvät Omasivarissa heti, kun sinut on hyväksytty siviilipalvelusvelvolliseksi ja tietosi on aktivoitu siviilipalvelusrekisteriin. Näet kaikki siviilipalvelusrekisteriin merkityt palvelustapahtumasi Omasivarissa.

Kirjautuminen Omasivariin (mol.fi)

Takaisin ylös ↑

2. Sähköinen siviilipalvelushakemuslomake

Lomake on sähköisessä muodossa ja lomake on tulostettava, allekirjoitettava ja toimitettava Puolustusvoimien aluetoimistoon käsittelyä varten. Kirjautuminen vahvalla tunnistautumisella (verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla).

Takaisin ylös ↑

3. Omien tietojen tarkistaminen ja päivittäminen Omasivarissa

Siviilipalveluskeskus aktivoi palvelustietosi Siviilipalvelusrekisteriin, kun Puolustusvoimien aluetoimisto omalla alueellasi on käsitellyt hakemuksesi ja tehnyt päätöksen siviilipalvelusvelvollisuudestasi. Tämän jälkeen voit kirjautua Omasivariin vahvalla tunnistautumisella. Tarkista, päivitä ja täydennä tarvittaessa tietosi (puhelinnumero, sähköpostiosoite, tilinumerosi, äidinkieli ja ammatti). Esimerkiksi koulutusjaksoon liittyvät infot lähetetään sinulle sähköpostitse.

Takaisin ylös ↑

4. Suomi.fi viestit

Suomi.fi viesteillä kommunikoit nopeasti ja turvallisesti Sivarikeskuksen kanssa. Paperikirjeiden sijaan saat palvelustasi koskevat tärkeät viestit sähköisesti aina sinne, missä olet.

Viestien käyttöön ottaminen käy helposti Suomi.fi palvelussa.

Siirry Suomi.fi palveluun (suomi.fi)

Takaisin ylös ↑

5. Hakemukset

Siviilipalvelusvelvolliset

Omasivarin kautta voit tehdä lykkäys-, vapautus- ja siirto asevelvolliseksi hakemukset.

Hakemus täytetään ”Hakemukset” -osiossa. Muista aina tarkistaa omat yhteystietosi.

Uusi hakemus -nappia painamalla pääset aloittamaan hakemuksen teon, jossa valitaan ensin hakemuksen tyyppi. Valinnan jälkeen pääset täyttämään hakemuksen. Hakemuksen voi tallentaa keskeneräisenä myöhempää käsittelyä varten tai lähettää Siviilipalveluskeskukselle käsiteltäväksi.

Muista liittää hakemukseen tarvittavat liitteet (esim. opiskelutodistus, työnantajalta saatu todistus tai lääkärinlausunto).Hakemusten liitteiden sallitut tiedostomuodot ovat gif, jpeg, jpg, png, pdf. 

Löydät päätöksen ”Palvelus”-osiosta kun asiasi on käsitelty.

Lisätietoja siviilipalvelusvelvollisen:

Täydennyspalvelusvelvolliset

Omasivarin kautta voit tehdä lykkäys-/vapautus- ja siirto asevelvolliseksi hakemukset.

Hakemus täytetään ”Hakemukset” -osiossa. Muista aina tarkistaa omat yhteystietosi.

Uusi hakemus -nappia painamalla pääset aloittamaan hakemuksen teon, jossa valitaan ensin hakemuksen tyyppi. Valinnan jälkeen pääset täyttämään hakemuksen. Hakemuksen voi tallentaa keskeneräisenä myöhempää käsittelyä varten tai lähettää Siviilipalveluskeskukselle käsiteltäväksi.

Hakemusten liitteiden sallitut tiedostomuodot ovat gif, jpeg, jpg, png, pdf. 

 • Huom! Vapautus/lykkäys edellyttää voimassaolevaa täydennyspalvelusmääräystä.
 • Terveydellisistä syistä voit hakea vapautusta ilman määräystä.
 • Vaihto takaisin puolustusvoimien reserviin on mahdollinen vain kerran.
   • Jos täydennyspalveluskoulutus on jo aloitettu, vaihtoa ei enää voi tehdä

Löydät päätöksen ”Palvelus”-osiosta kun asiasi on käsitelty.

Lisätietoja täydennyspalvelusvelvollisten:

Takaisin ylös ↑

6. Erävalinta/koulutusjakson valinta

Koulutuserien ajantasaisen paikkatilanteen näet Omasivarista. Valitse sinulle sopiva erä Omasivarin kautta niistä eristä, joissa on tilaa. Kirjautuminen vahvalla tunnistautumisella. Paikka toivomassasi koulutuserässä varmistuu, kun olet vastaanottanut palvelukseenastumismääräyksen, joka lähetetään sinulle saantitodistuksella. Nouda määräys postista, kun saat saapumisilmoituksen.

Takaisin ylös ↑

7. Erän vaihto

Siviilipalvelusvelvolliset

Voit tarvittaessa vaihtaa erää kaksi kertaa Omasivarissa. Kirjautuminen vahvalla tunnistautumisella. Omasivarista näet onko sinulla mahdollisuus vaihtaa erää.

Täydennyspalvelusvelvolliset

Voit vaihtaa erää yhden kerran Omasivarissa.

Näin vaihdat erää (mp4)

Takaisin ylös ↑

8. Koulutusjakson ryhmävalinta

Koulutusjakso järjestetään eri sisältöisissä ryhmissä. Ryhmien sisällöstä kerrotaan tarkemmin noin kuukausi ennen koulutusjakson alkua tulevassa infoviestissä. Ryhmävalintamahdollisuus aukeaa infoviestin jälkeen. Vaati kirjautumisen vahvalla tunnistautumisella. Huom! Sitä mukaa, kun ryhmät täyttyvät, ne poistuvat valittavina olevien ryhmien listalta. Valittavana ovat ainoastaan ne ryhmät, joissa on tilaa. Kun saat ryhmän valittua, tiedät päässeesi siihen.

Takaisin ylös ↑

9. Terveystietolomake (Siviilipalvelusvelvolliset)

Palveluskelpoisuuteen liittyvissä terveystarkastusasioissa sinuun saatetaan olla yhteydessä jo ennen koulutusjakson alkua. Kirjautuminen Omasivariin vahvalla tunnistautumisella. Täytä terveystietojen esikyselylomake, kun tehtävä aukeaa Omasivarissa.  Älä huolehdi, jos et saa ihan kaikkea kirjoitettua kyselyyn. Terveystarkastuksessa käydään hoitajan kanssa rauhassa asioita läpi.

Voit itse tarkistaa lähetetyn kyselyn vastaukset Omasivarin palvelusosiossa. Vastauksia et voi muuttaa sen jälkeen, kun olet lähettänyt lomakkeen tiedot.

Siviilipalveluskeskuksen Mehiläisen terveysklinikan työntekijät voivat katsoa kyselyn vastauksia. Terveystietojen hakemiseen OmaKanta-järjestelmästä pyydetään erillinen suostumus palveluskelpoisuustarkastuksen yhteydessä.

Siviilipalveluskeskuksen sosiaalikuraattori voi katsoa elämäntilanne- ja voimavaratietoja palveluksen tukemiseen tai palveluksen keskeyttämiseen liittyvissä asioissa.

Terveystietokysely (mp4)

Takaisin ylös ↑

10. Sitoumuksen allekirjoittaminen (Siviilipalvelusvelvolliset)

Työpalvelun aloittamisesta ja suorittamisesta sovitte palveluspaikan kanssa tekemällä sitoumuksen. Palveluspaikkasi täyttää ja allekirjoittaa sitoumuksen Sivariwebissä. Sitoumus tulee sen jälkeen sinulle tarkistettavaksi ja allekirjoitettavaksi Omasivariin. Allekirjoitusta varten on kirjauduttava Omasivariin vahvalla tunnistautumisella.

Palveluspaikan siirto työpalvelun aikana

 • Tee sitoumus uuden palveluspaikkasi kanssa
 • Vanha palveluspaikkasi antaa suostumuksen siirtoon sähköisesti Sivariwebissä
 • Uusi sitoumus tulee Siviilipalveluskeskukselle hyväksyttäväksi
 • Hyväksymisen jälkeen siirtopäätös nykyy Omasivarissa ”Palvelus” osiossa.

Palveluspaikan siirto työpalvelun aikana

Takaisin ylös ↑

11. Matkalippujen tilaaminen

Noin pari viikkoa ennen koulutusjakson lähijakson alkamista saat sähköpostitse matkustusinfon. Toimi ohjeistuksen mukaan.

Matkaliput tilataan Omasivarissa. Siviilipalveluskeskus hyväksyy matkaliput ja hyväksymisen jälkeen liput löytyvät Omasivarista, sähköpostista tai tekstiviestinä (riippuen valinnastasi). Yhdelle hakemukselle voi valita useamman matkalipun eri kulkuneuvoilla.

Paikallisliikenteenlippuja ei voi tilata Omasivarissa. Jos joudut käyttämään lähiliikennettä lomamatkan aikana toimi näin: maksa itse ja säästä kuitit/liput (erittely ja alv-osuus tulee näkyä kuitissa), jos matka on yli 3 km/suunta. Lähetä kuva kuiteista matkustusinfon ohjeiden mukaan käsittelijälle. Korvaus maksetaan päivärahanmaksun yhteydessä.

Siviilipalvelusvelvollisen lomamatkat työpalvelun aikana

Työpalvelun aikana tilaat lomamatkaliput Omasivarissa. Palveluspaikka hyväksyy matkaliput ja hyväksymisen jälkeen liput löytyvät Omasivarista, sähköpostista tai tekstiviestinä (riippuen valinnastasi). Yhdelle hakemukselle voi valita useamman matkalipun eri kulkuneuvoilla. Sovi yhteyshenkilösi kanssa, miten toimitte mahdollisten paikallisliikenteenlippujen kanssa.

Takaisin ylös ↑

12. Sähköinen siviilipalvelustodistus (Siviilipalvelusvelvolliset)

Voit ottaa käyttöön sähköisen siviilipalvelustodistuksen palveluksen ajaksi. Lataa Omasivarin kautta kuvasi todistusta varten koulutusjakson alkaessa. Siviilipalveluskeskus hyväksyy kuvan (kasvokuva edestäpäin ilman päähinettä), jonka jälkeen saat sähköisen siviilipalvelustodistuksen käyttöösi sekä koulutusjakson että työpalvelun aikaisiksi palveluspäiviksi. Sähköinen siviilipalvelustodistus käy palvelusaikana todisteena, mikäli sinun tulee matkustamista tai muita alennuksia varten todistaa siviilipalvelusvelvollisuutesi.     

Kuvan lisääminen siviilipalvelustodistukselle vaatii vahvan tunnistautumisen. Siviilipalvelustodistus käytössä koko palveluksen ajan (jos on aktivoinut/lisännyt kuvan koulutusjakson alussa). Kirjautuminen ja todistuksen avaaminen onnistuu PIN-koodilla.

Takaisin ylös ↑

13. PIN-koodi (Siviilipalvelusvelvolliset)

Voit luoda itsellesi PIN-koodin, kun olet aktiivipalveluksessa. Palveluksen ennen/jälkeen kirjaudut vahvalla tunnistautumisella (myös HSL-loman aikana).

PIN-koodilla tunnistautuminen on yksinkertaisempi tapa käyttää Omasivaria päivittäin palveluksen aikana, mutta siihen liittyy turvallisuusrajoitteita, kuten esimerkiksi omien tietojen osittainen päivitysesto. Yksinkertaisen tunnistamisen ohella voit halutessasi käyttää myös vahvaa tunnistusta – ja Omasivaria ilman rajoitteita. Voit myös poistaa yksinkertaisen tunnistamisen käytöstä koska tahansa.

Vahvalla tunnistautumisella voit asettaa itsellesi PIN-koodin. Aseta PIN-koodi vain henkilökohtaiselle laitteellesi, esim. omalle puhelimellesi. PIN-koodi on voimassa vuoden.

Sinun täytyy asettaa PIN-koodi erikseen jokaiselle eri selaimelle / laitteelle turvallisuussyistä. PIN-koodin pituus on 6 merkkiä (vain numeroita).

Näin luot PIN-koodin (mp4)

Takaisin ylös ↑ 

14. Päivärahat koulutusjakson aikana (yhteenveto)

Siviilipalvelusvelvolliset

Koulutusjakson aikana sinulle maksetaan päivärahaa kaksi kertaa. Ensimmäisen ja toisen viikon päivärahat maksetaan yleensä kolmannen viikon loppupuolella tilillesi. Kolmannen ja neljännen viikon päivärahat maksetaan yleensä viidennen viikon loppupuolella.

Omasivarissa näet minkä verran sinulle tullaan maksamaan, kun ryhmävastaavasi on tehnyt maksumääräyksen. Varsinaista maksupäivää ei näy liitteestä.

Täydennyspalvelusvelvolliset

Palkkatodistus löytyy Omasivarista noin viikko suoritetun koulutusjakson jälkeen.

Takaisin ylös ↑

15. Loma-anomukset (Siviilipalvelusvelvolliset)

Työpalvelun aikana voit anoa HL-lomaa, sairauslomaa (SL) ja HSL-lomaa palveluspaikalta Omasivarin kautta. Varmista aina palveluspaikan yhteyshenkilöltä, miten palveluspaikka haluaa, että jätät lomahakemuksesi.

Huomioithan, että lomia ei voi anoa takautuvasti Omasivarissa.

Palveluspaikka voi myöntää sinulle kuntoisuuslomaa esihenkilön aloitteesta, kiitettävän palveluskäyttäystymisen perusteella. KL-lomaa ei voi anoa Omasivarin kautta. Myönnetyn lomapäivän ajankohdasta sovit erikseen palveluspaikan kanssa.

Takaisin ylös ↑ 

16. Kotiutus (Siviilipalvelusvelvolliset)

Palveluksen päättyessä tulee tehtäväksi vastata kyselyyn omasta terveydentilastaan Omasivarissa. Sinulla on myös oikeus terveystarkastukseen, mutta tarkastus ei ole pakollinen.

Terveydentila palveluksen päättyessä (mp4)

Palveluspaikka tekee ”Kotiutettu täysin palvelleena”-merkinnän rekisteritietoihin ja voi samalla tulostaa sinulle kotiuttamisilmoituksen. Kotiuttamisilmoituksella todistat, että palvelus on suoritettu esim. passia hakiessasi.

Palveluspaikoille on lisätty sähköinen allekirjoitus kotiuttamisilmoitukseen 19.7.2023. Sen jälkeen tehdyt kotiuttamisilmoitukset löytyvät Omasivarissa (Palvelus-osion ”Kotiutettu täysin palvelleena”-tapahtuman pdf-liitteenä) allekirjoitettuna.

Siviilipalveluskeskus tekee ”Täysin palvellut” -merkinnän noin kaksi viikkoa kotiuttamisen jälkeen.

Takaisin ylös ↑

17. Siviilipalvelustodistus palveluksen jälkeen

Siviilipalvelusvelvolliset

Palveluksen jälkeen voi itse tulostaa itselleen siviilipalvelustodistuksen/koosteen palvelustapahtumista. Toiminto vaatii vahvan tunnistautumisen.

Siviilipalvelustodistus palveluksen jälkeen (mp4)

Täydennyspalvelusvelvolliset

Todistus suoritetusta täydennyspalveluksesta tulee Omasivariin noin viikko suoritetun koulutusjakson jälkeen.

Todistukset suoritetun täydennyspalveluskoulutusjakson jälkeen (mp4)

Takaisin ylös ↑

18. Siviilipalvelusrekisteri (Sivariweb)

Siviilipalveluksen toimeenpano, siviilipalvelusvelvollisten valvonta ja poikkeusolojen aikainen sijoittaminen edellyttävät siviilipalvelusvelvollisia koskevien henkilötietojen rekisteröintiä. Siviilipalvelusrekisteri on siviilipalvelusvelvollisia koskeva henkilörekisteri, jonka ylläpitäjinä toimivat Siviilipalveluskeskus ja siviilipalveluspaikat. Sähköisen rekisterin lisäksi henkilörekisteriin kuuluu manuaalisesti pidettäviä asiakirjoja, esimerkiksi palvelukseen hakemista koskevat asiakirjat ja siviilipalvelusvelvollisen terveydentilaa koskevia asiakirjoja.

Koulutusjaksolta työpalveluun siirryttäessä Siviilipalveluskeskus merkitsee siviilipalvelusrekisteriin rikosrekisteriotteen tarkastuspäivän sekä antaa työpalvelumääräyksen siviilipalveluspaikkaan, jossa siviilipalvelusvelvollinen suorittaa työpalvelun.

Siviilipalveluspaikat ovat velvollisia ylläpitämään siviilipalvelusvelvollisia koskevia henkilötietoja. Tietojen ylläpitäminen ja päivittäminen tapahtuu sähköisen siviilipalvelusrekisterin avulla.

Siviilipalvelusvelvollisilla on käytössä siviilipalvelukseen liittyvien asioiden hoitamista varten oma Omasivari-sovellus. Omasivarissa siviilipalvelusvelvollinen näkee kaikki siviilipalvelusrekisteriin merkityt palvelustapahtumat.

Siviilipalvelusrekisterin tietosuojaseloste (pdf)

 Takaisin ylös ↑